Wortelkanaalbehandelingen

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en een wortel. De kroon is het gedeelte dat u ziet en de wortel is het deel dat onder het tandvlees zit. In de kern van elke tand of kies zit een zenuw. Deze zenuw kan door verschillende oorzaken doodgaan en veel pijn bezorgen. De meest voorkomende redenen waarom een zenuw problemen geeft zijn diepe gaatjes (caries profunda) en ongelukjes (trauma).

Gelukkig kunnen we tandzenuw problemen goed behandelen door het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling.

Waarom een wortelkanaalbehandeling?
En hoe doen we dit?

Het doel van een wortelkanaalbehandeling is het verwijderen van bacteriën uit de wortel en de wortel opvullen zodat er in de toekomst geen bacteriën meer in kunnen groeien. We starten altijd met het isoleren van de tand of kies met een rubber lapje (cofferdam). Om bij de wortelkanalen te komen maken we een klein gaatje in het midden van het kauwvlak van de tand of kies. Met speciale instrumenten zoeken we de wortelkanalen op en vijlen deze op tot de wortelpunt (apex).

Vervolgens spoelen we de volledige wortelkanalen schoon met een speciale anti-bacteriële oplossing. Het rubber lapje waarmee we uw kies hebben geïsoleerd biedt bescherming tegen het spoelmiddel en voorkomt herinfectie met bacteriën die altijd in de mond aanwezig zijn.

Vervolgens vullen we de wortelkanalen op en wordt het gaatje dat we hebben gemaakt om bij de wortelkanalen te komen opgevuld met composiet (tandkleurig vulmateriaal).