Verwijderen van (verstands)kiezen

In principe willen wij tanden en kiezen zo lang mogelijk in de mond houden, echter komt het ook weleens voor dat een tand of kies niet meer behouden kan worden of op een positie staat die niet functioneel is. In zo een geval moeten we een tand extraheren.

Doet een extractie pijn?

In de meeste gevallen kunnen we voor een extractie een tand of kies goed verdoven zodat u tijdens de behandeling geen pijn voelt. In enkele gevallen, wanneer het gebied rondom een tand of kies heel erg ontstoken is, verdooft een te trekken tand of kies niet helemaal. In zo een geval geven we vaak een antibiotica kuur om de ontsteking af te laten zakken en maken we een afspraak na een week om de tand te trekken.

Tand eruit, en nu?

Na het trekken van een tand of kies krijgt u een klein gaasje om op dicht te bijten. Op dit gaasje moet u een uur lang dichtbijten, door druk op de wond te houden zal de bloeding stoppen. Het is verstandig om de eerste 3 dagen na het trekken van een tand of kies niet met kracht de mond te spoelen. De reden hiervoor is dat het wondje in de eerste paar dagen makkelijk open kan gaan waardoor het kan gaan bloeden. Indien u veel pijn hebt na het uitwerken van de verdoving kunt u een pijnstiller gebruiken, bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen. Napijn na het trekken van een tand of kies is vaak na een paar dagen voorbij maar kan in enkele gevallen tot 2 weken na het trekken aanhouden.