Tandvleesbehandelingen

Tandvlees en bot vormen het fundament van het gebit. Daarom besteden we tijdens elke controle aandacht aan de gezondheid van uw tandvlees en het onderliggende bot waar de tanden en kiezen in vast staan.

Naast het ontstaan van gaatjes (caries) kunnen er problemen ontstaan die met het tandvlees en het onderliggende bot (het parodontium) te maken hebben. Ontstekingen van het tandvlees zonder dat het onderliggende bot aangetast wordt, noemen we ‘gingivitis’. Als er bij de tandvleesontsteking ook sprake is van afbraak van het kaakbot dan noemen we dit ‘parodontitis’.

Tandplak

De oorzaak van gaatjes en tandvleesontstekingen is tandplaque, een wittige substantie van schadelijke bacterien die op de tanden zit en er 3x daags afgepoetst moet worden. Als je teveel tandplak op de tanden laat zitten, raakt het tandvlees ontstoken. Dit is een gevolg van niet vaak genoeg en/of niet op de juiste manier poetsen en tussen de tanden te reinigen. Vaak denkt men dat poetsen alleen voldoende is om de mond goed schoon te houden, echter realiseert men zich niet dat 40% van de tandoppervlakken zich tussen de tanden bevindt en hier komt de tandenborstel niet. Daarom is het belangrijk om naast het tandenpoetsen ook tussen de tanden schoon te maken met floss-draad, tandenstokers of interdental brushes die bij elke botika te verkrijgen zijn.

Gingivitis

Bij ontstoken tandvlees zal je merken dat je tandvlees soms bloedt tijdens het poetsen of het flossen/stokeren. Vaak is het tandvlees ook beetje gevoelig wanneer je er langs gaat. In dit geval is vaak een professionele gebitsreiniging bij een van onze mondhygienistes genoeg. Tijdens deze behandeling zullen de tanden worden gereinigd en zal er advies worden gegeven over hoe u uw mond op de juiste manier schoon houdt d.m.v. de correcte poets, floss en stoker technieken toe te passen.

Parodontitis

Bij parodontitis is er blijvende schade aan het bot waar de tanden en kiezen in vast staan. Deze schade ontstaat doordat er onder het tandvlees tandsteen zit dat een chronische ontstekingsreactie van het tandvlees veroorzaakt. Hierdoor ontstaat er afbraak van het kaakbot. In veel gevallen wordt parodontitis niet opgemerkt omdat de ontsteking in de meeste gevallen geen pijn doet. Echter is behandeling belangrijk omdat zonder behandeling er steeds meer bot verloren gaat waardoor de tanden in een vergevorderd stadium los kunnen komen te staan en dit kan leiden tot verlies van het gebit.

Is er sprake van parodontitis dan is er meer zorg nodig. In eerste instantie is het belangrijk dat er een goede diagnose wordt gesteld en maken we een pocketstatus op. Hiervoor meten we met een speciaal instrument bij alle tanden hoe diep de ruimte is tussen de tand en het tandvlees, deze ruimte noemen we een pocket. Ook maken we vaak röntgenfoto’s om een gepast behandelplan te kunnen maken.