Kunstgebitten en frame protheses

Wanneer er meerdere tanden missen, of zelfs alle tanden, dan kunnen we verschillende typen protheses maken.

Elk type heeft zijn voor- en nadelen

Partiele plaatprothese

Wanneer er een paar tanden missen, kunnen we een partiele plaatprothese maken. Dit is een prothese van kunststof, vaak uitgevoerd met metalen haakjes om wat houvast te vinden rondom de bestaande tanden. Dit type prothese ligt op het tandvlees, wanneer u kauwt zullen de krachten door het tandvlees worden opgevangen, hetgeen niet ideaal is. Het tandvlees is namelijk niet bedoeld om kauwkrachten te dragen. Wij maken dit type prothese vaak als tussenoplossing totdat bruggen en/of implantaten geplaatst kunnen worden.

Frame prothese

Een frame prothese is een combinatie van een metalen frame, dat op de tanden rust en een kunsttof gedeelte dat op het tandvlees rust. Bij een frame-prothese worden de krachten vooral door de tanden gedragen. Dit type prothese zit stevig in de mond en hiermee kan goed worden gekauwd.

Volledige prothese

Wanneer alle tanden en kiezen missen, is de oplossing een volledige prothese. Dit is een prothese van kunststof die volledig op het tandvlees rust. Dit type prothese kunnen we ook met behulp van implantaten (in het bot) zo maken dat het vastklikt. We noemen het dan een klik-prothese.