Kronen, bruggen en facings

Kronen, bruggen en facings zijn tandheelkundige procedures die worden uitgevoerd om tandproblemen te corrigeren. Deze oplossingen variëren van het herstellen van beschadigde tanden tot het vervangen van ontbrekende tanden en het verbeteren van het uiterlijk van verkleurde tanden.

Kronen

Een kroon is een kapje van een hard materiaal dat over de tand wordt geplaatst om deze te beschermen en/of mooier te maken. Vanouds wordt edelmetaal als basis gebruikt en daaroverheen wordt porselein opgebakken om de kroon er mooi uit te laten zien. Tegenwoordig gebruiken we steeds vaker kronen die volledig uit porselein worden vervaardigd.

De reden voor het maken van een kroon is bijna altijd om een tand of kies te beschermen tegen breuk. Als een tand of kies bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling heeft gehad is die erg verzwakt. Om de kans op breuk te verkleinen kan er dan een kroon worden gemaakt.

Voor het plaatsen van een kroon moet er van de tand wat weefsel worden afgeslepen om ruimte te maken voor het materiaal (metaal en/of porselein). Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van de omslepen tand of kies. Met deze afdruk kan een tandtechnieker de kroon vervaardigen. In de periode dat de tandtechnieker de kroon aan het maken is wordt er over de omslepen tand of kies een tijdelijke kroon geplaatst om de beslepen tand of kies te beschermen.

Bruggen

Wanneer er een tand mist dan kan in sommige gevallen een brug worden gemaakt. De tanden die voor en achter de missende tand staan worden dan omslepen, net als bij het maken van een kroon, zodat de technieker een brug kan maken. 

Facings

Een facing is een schildje dat aan de voorkant van de tand wordt vastgezet om de esthetiek te verbeteren. Facings worden gemaakt van composiet of van porselein.

Composiet facings

Wanneer facings van composiet worden geplaatst gaat dit via een directe techniek. Dit betekent dat de facing direct in de mond wordt vervaardigd en afgewerkt. Voordeel van een composiet facing is dat het in een zitting gemaakt wordt en vergeleken met een porseleinen facing is de prijs lager. Nadelen zijn dat ze vaak minder mooi zijn dan porseleinen facings en sneller slijten en verkleuren.

Porseleinen facings

Porselein is het mooiste materiaal om een facing van te maken. Voor een facing van porselein moet er een beetje tandweefsel worden afgeslepen, hier wordt een afdruk of scan van gemaakt. Vervolgens wordt er door een tandtechnisch laboratorium een facing gemaakt. In tijd dat u wacht op uw facing(s) plaatst de tandarts temporaire facings over de beslepen tanden om deze te beschermen.

Before
After